Crònica del curs de Institucions Intel·ligents

L’Eduard Gil va impartir aquest dijous el curs d’Institucions Intel·ligents en què va explicar com ha de ser un model de negoci d’una empresa de dades obertes, entenent també com a empresa la pròpia administració pública.

Sempre, darrere de cada aplicació, hi ha una base de dades. Tanmateix, la seva estructura està pensada per transaccionar, és a dir, per al moviment de dades però aquestes aplicacions no serveixen per analitzar les dades. Per això es va idear la OLAP, un sistema que és una base de dades amb un visor que permet rastrejar i comprovar les dades.

L’emmagatzematge de dades s’ha disparat en els últims anys, des 2.012 es pot veure com ha augmentat de manera descomunal. De fet, és una cosa que ha estat fent l’ésser humà des de sempre però ara és molt barat emmagatzemar dades i això ha fet que augmenti.

Aquestes aplicacions i el mateix Big Data facilita, per exemple, webs en les que es puguin emmagatzemar totes les dades mèdiques dels ciutadans, totes les proves o intervencions juntament amb totes les cites mèdiques que han tingut. Aquest gran conjunt d’informació facilita molt que, des del personal mèdic, es puguin identificar problemes passats del pacient i proves.