Crònica del curs d’Introducció a l’Open Data

Aquest dijous 5 d’octubre s’ha iniciat la formació en Dades Obertes d’Iniciativa Barcelona Open Data al Cibernàrium. Sandra Lomas ha donat el tret de sortida a aquest nou trimestre amb el curs d’Introducció a l’Open Data.

S’han explicat els principals trets de les dades obertes deixant clars els conceptes bàsics amb els quals posar els pilars de la formació en Open Data. Els temes tractats per Sandra Lomas van ser:

  • Definir què és l’Open Data.
  • Identificar els formats per publicar a Open Data.
  • Donar raons per dur a terme una política activa d’Open Data.
  • Distingir els elements a tenir en compte en una iniciativa d’Open Data.

Per mitjà d’una sèrie d’activitats grupals s’ha pogut seguir una agradable dinàmica de classe en la qual els alumnes han pogut interactuar tota l’estona amb la professora i entre ells mateixos per compartir coneixements. Una de les activitats ha consistit en què els alumnes definissin una sèrie de paraules relacionades amb l’Open Data, per exemple.
Sandra Lomas ha plantejat una pregunta molt interessant: “¿El govern obert és un objectiu o és una finalitat? Un dels vicepresidents de la Diputació de Barcelona va dir que hauria d’haver una àrea de govern obert a cada conselleria. Així i tot, els portals de dades obertes no acaben d’arrencar ja que es necessita una política pública de dades obertes. L’objectiu no pot ser un govern obert, sinó que ha de ser la finalitat”.
Finalment, es va parlar de la importància de la reutilització de dades obertes amb exemples pràctics que es troben el Power Point adjuntat dos paràgrafs amunt. De fet, la sessió s’ha realitzat a través d’una gran quantitat de casos pràctics en els quals els alumnes han pogut comprovar en primera persona la importància i els usos potencials de les dades obertes.