Crònica de la Setmana #OpenDataEstiu!

La setmana passada van tenir lloc totes les activitats que vam organitzar al Citilab de Cornellà amb motiu de la nostra Setmana Open Data d’Estiu, unes jornades amb les que les Dades Obertes van ser les principals protagonistes en contraposició a la calor estiuenca!

La primera activitat de la setmana va ser un workshop gratuït que va impartir la nostra formadora Carmen Lavado (@carmenlavado74) sobre “Crear projectes basats en Dades Obertes“, una sessió on va explicar els conceptes bàsics del Open Data i el important valor que suposen per les empreses si en saben extreure-hi el seu potencial. Podeu consultar la crònica i la presentació al següent enllaç!

La segona jornada de la Setmana #OpenDataEstiu va tenir lloc la sessió especial per empreses sobre “Economia Open Data”. Van obrir la sessió Lourdes Muñoz (@lourdesmunoz), co-directora de l’entitat, que va destacar els objectius de l’OpenDataLab, “generar valor local a través de les dades obertes”, juntament amb Javier González (@xgonzalezabad), director del Citilab.

Aquesta jornada va comptar amb dues sessions dirigides pel co-fundador d’Iniciativa Barcelona Open Data, Alberto Abella (@aabella), que va impartir la conferència inaugural. Va mostrar molts exemples d’Open Data amb un missatge comú: “Tenemos que encontrar los datos adecuados y añadirles valor. No se crea un modelo de negocio sólo por encontrarlos.“. També en va desmentir alguns dels mites que es difonen sobre les dades obertes, com que no tenen impacte, posant l’exemple de com s’han descobert fraus milionaris només amb la implicació de la ciutadania amb les dades obertes. A continuació podeu consultar els punts destacats de la presentació d’Alberto Abella!

Durant la sessió també vam tenir l’oportunitat que professionals de les dades ens expliquessin quina ha estat la seva experiència al treballar amb Open Data. Un d’ells va ser en David Nogué (@ddnogue), d’EIXOS.cat, que ens va explicar com ha aconseguit crear un model de negoci basat en dades cartogràfiques a través de les dades que ofereix l’administració pública en aquest àmbit i també ens va presentar alguns dels seus futurs projectes que ajudaran a les pimes a analitzar millor l’escenari possible pels seus projectes i basar-se en dades a l’hora de fer una aposta empresarial com pot ser on localitzar el meu negoci. També vam parlar amb Daniel Jadraque (@Jadra), professional de les dades que ens va donar tota una lliçó sobre les quatre branques de les dades obertes: la publicació, l’accessibilitat, la disponibilitat i la usabilitat. A través d’aquests quatre paràmetres serem capaços d’extreure informació de valor per poder reutilitzar-la tant a nivell personal com empresarial. Aquí podeu consultar la seva presentació!

A l’acabar aquesta sessió sobre Economia Open Data vam fer un taller pràctic només per empreses on vam realitzar alguns primers exercicis amb Dades Obertes, com visualitzar dades per intentar entendre problemes. També en vam fer un projecte pràctic de mitja hora amb l’objectiu de fer un anàlisi per entendre com ajudar a les empreses per a que utilitzin dades obertes i n’extreguin valor.

La última jornada de la Setmana #OpenDataEstiu va estar dedicada a una Deconferència on vam comptar amb la col·laboració de molts interessats en el món de les Dades Obertes que ens van explicar els seus projectes amb els que utilitzen l’Open Data amb infinitat de possibilitats. La sessió va estar coordinada per Xavier Bonet (@xbporta) i vam tenir l’oportunitat de conèixer els següents projectes:

 • Jaume Pèrez (@jaume_perez), amb “Explorando mis trayectos en Bicing por Barcelona“. Una aplicació molt interessant de la Visualització de Dades amb aquest servei públic!
 • Ignacio García (@nachotronic) ens va ensenyar visualitzacions de dades sobre la gendrificació i la problemàtica dels pisos turístics a la ciutat de Girona, un projecte que va fer pel Diari de Girona.
 • Rafa González, de LIS Solutions (@LISSolutionsTW), ens va mostrar visualitzacions de dades per tal de millorar la recollida selectiva de residus i com es pot ser més eficients utilitzant les dades pels nostres municipis.
 • Ferran Morales (@ferranmorales), infografista a Mundo Deportivo ens va mostrar com fer informacions esportives basades en dades i els diferents formats per arribar al públic a través de les xarxes socials diverses.
 • Josep Maria Sabaté (@jmsabate) ens va presentar Weave, una eina per visualitzar, analitzar les dades i connectar amb els portals Open Data.
 • Josep Jordana (@josepjc) ens va presentar Guifi.net, un portal basat en la utilització de dades obertes entre altres recursos.
 • Fernando Cucchietti (@thefercook) ens va ensenyar Sonomap, una aplicació que estudia els nivells de soroll de Barcelona a través del Open Data i la Realitat Virtual.
 • Josep Almirall (@ellenjamesco) ens va portar un projecte internacional amb el que va comprovar com eren d’acurades les dades d’algunes startups indexades d’UK.
 • Robert Cacia (@debtHUB) ens va presentar un projecte de visor de dades amb els que els hi donarà sentit, a través de d’indicadors i permetrà reutilitzar dades lliurement.
 • Carles Illa (@carles_illa) ens va explicar la seva experiència personal amb les dades a través del fòrum Cerveceros Artesanos, el qual administra ell mateix i a través d’analitzar les dades d’activitat del fòrum ha estat capaç d’analitzar el mercat real d’aquest negoci.
 • Josep Maria Estevez (@JosepMaEstevez) ens va oferir una visualització de les dades de les despeses del turisme estranger de 2016 i com això afecta a l’economia.

No us perdeu la galeria de fotografies del nostre Flickr de tota la jornada!
Setmana #OpenDataEstiu

La Setmana #OpenDataEstiu ha estat coorganitzada per Iniciativa Barcelona Open Data i el Citilab, amb el suport de Innobaix.