Crònica i vídeo de la presentació de l’OpenDataLab al Citilab!

Dijous passat vam posar en marxa el nostre nou projecte al Baix Llobregat, l’OpenDataLab, que pretén generar oportunitats professionals i econòmicas entorn les dades obertes. Oferim formació de dades obertes per a formar a professionals en aplicar les dades obertes a les empreses i estar capacitats per crear una app basada en dades obertes.

La jornada la va obrir Javier González Abad, director del Citilab i de formació en Telecomunicacions, que va fer una breu introducció en la que va destacar principalment com la tecnologia i l’open data són oportunitats de futur que s’han d’aprofitar, d’aquí el naixement d’una proposta com l’OpenDataLab, de la mà d’Iniciativa Barcelona Open Data i Citilab.

Després va donar pas a Lourdes Muñoz, fundadora d’IBOD, que va fer una presentació entorn aquest nou paradigma que ofereixen les dades obertes i la oportunitat laboral, social i econòmica que tenim al davant nostre i que hem d’utilitzar, però per fer això hi ha d’haver projectes que impulsin la formació dels ciutadans en aquest àmbit. Aquest va ser un dels motius de la creació del projecte d’Iniciativa Barcelona Open Data i amb el que Lourdes va presentar la nostra oferta formativa que tindrà lloc al Citilab de Cornellà durants els propers mesos i que ja podeu consultar a la nostra nova web de formació! La nostra formació està centrada en la reutilizació de dades, amb dos itineraris, un en Data Business per a aprendre a utilitzar les dades per la teva empresa i un itinerari especialitzat en desenvolupador d’aplicacions basades en dades obertes.

Acte seguit, Carles Cuffí (director executiu de Going Digital al Mobile World Capital) i ponent convidat en la presentació de l’OpenDataLab va donar les claus amb diversos exemples de com utilitzar les dades obertes per a millorar les vides dels ciutadans de diferents formes: “les poden millorar la vida de les persones i alhora fer que les empreses siguin més eficients“. També va parlar dels nous escenaris que han obert les dades obertes en el terreny tècnic i professional: “Els perfils tècnic només han de programar, els hi cal visió de negoci per plantejar una estratègia digital. El valor més important són els professionals que saben passar de dades a informació i de dades a sabiduria / decisions intel·ligents“.

Alguns dels exemples més sonats que compartir Carles Cuffí van ser, per exemple, com “la cadena de valor que donen les noves empreses tecnològiques a través de 5 elements (imatge que pertany a en Javi Creus – Pentagrowth) es correspon amb la cadena de valor que poden tenir les dades obertes. Per últim, Carles va fer una sèrie de reflexions sobre l’estat de les dades per tal de poder utilitzar-les i treure-‘ls-hi el màxim profit: “les dades han d’estar estructurades per poder transformar en valor“, “amb les dades es poden personalitzar molt els serveis que se’ns ofereixen, però cal veure també les qüestions de privacitat“. També, va concloure la seva presentació dient que “l’estandardització de dades, la visualització i acomplir la llei són alguns dels reptes a l’hora d’obrir les dades” i que “el tractament i processament de les és una oportunitat de futur i un sector de tendència”.