Crònica de l’Open Data Day

El passat dissabte 4 de Març va tenir lloc el Dia Internacional de les Dades Obertes. Vam organitzar un esdeveniment a la Fàbrica Lehmann de Barcelona conjuntament amb Ideograma en el que vam fer diverses activitats i xerrades entorn les dades obertes.

La jornada va començar de la mà d’en Antoni Gutiérrez (Ideograma) i Lourdes Muñoz (Iniciativa Barcelona Open Data), que van inaugurar l’Open Data Day i van donar pas a en Marc Celeiro, un jove de només 15 anys que ha creat una app guanyadora del hackaton de FGC que porta el nom de “El meu tren” i que utilitza recursos i dades obertes per oferir informació sobre els serveis ferroviaris en temps real.

A continuació, Carlos Guadian (Ideograma), col·laborador d’Iniciativa Barcelona Open Data, va presentar el rànquing de portals de dades obertes que hem fet amb motiu de l’Open Data Day, amb l’ajuda de tots els assistents i participants que van votar diferents portals d’administracions catalanes amb l’objectiu de trobar aspectes a millorar, característiques comunes, reptes per el futur, etc. Els resultats van ser de tot tipus, amb especial atenció a els tipus d’informació que més es publiquen. Consulteu la presentació a continuació (rànquin a la pàgina 34):

Tot seguit i després d’un breu break, vam inaugurar la Comunitat de Coneixement, projecte liderat per Iniciativa Barcelona Open Data, un portal web que té l’objectiu d’impulsar la utilització de les dades obertes per a que això generi canvis reals en l’administració i l’economia. Lourdes Muñoz, Jordi Pericàs i Eduard Gil van donar motius per a la necessitat d’un projecte d’aquestes característiques, amb reflexions molt interessants “cal crear una massa crítica al voltant de l’Open Data, així podrem ajudar a millorar les administracions públiques en aquest àmbit”.

A la Comunitat de Coneixement, les persones participaran segons el seu paper o rol respecte a les dades (periodistes, treballadors públics…) i quin ús fan de les dades (neteja de dades, organització, publicació, reutilització, generar informació, aplicacions, TIC…). També es publicaran novetats de la nostra àrea i consultar, així com generar wikis entorn a temes específicas que després seran accessibles per a tothom.

Aquesta plataforma s’ha desenvolupat amb el suport de l’empresa Alfatec. Si voleu formar part de la Comunitat de Coneixement ja us podeu registrar!

Tot seguit, Concha Catalan va llegir-nos el Manifest Pro-Transparència amb el que han fet una crida a l’Administració Pública catalana per a que posi en pràctica mesures concretes per a facilitar l’accés a la informació pública i a les dades obertes de qualitat; es a dir, mesures de transparència política real. Podeu consultar el manifest sencer al següent enllaç! També vam aprofitar per a connectar amb MediaLab Prado (ODI Madrid) i veure com estaven vivint la jornada de l’Open Data Day a Madrid, i vam compartir amb tots els assistents la seva experiència i les xerrades que havien fet al voltant del periodisme de dades.

Per acabar, vam fer una taula amb reutilitzadors, administracions i empreses, moderada per Carlos Guadian i que va comptar amb la col·laboració de Jordi Foz (“Publicar un portal de dades implica una revolució tecnològica però per sota també és una revolució política”), Pablo Sarrias (“Durant molts anys s’han publicat moltes dades i poca informació”), Toni Rubió (“S’han de publicar #dadesobertes pensant en les persones reutilitzadores”), Miquel Estapé (“Cal fer un esforç en estandaritzar i homogenitzar dades de diferents portals per a que siguin útils en la sev areutilització”), Concha Catalan, Ignasi Alcalde i Mercè Figols.

Si voleu veure les fotografies de l’Open Data Day, al nostre Flickr teniu la galeria completa!

Open Data Day 2017

1 Trackback / Pingback

  1. Et vas perdre l’Open Data Day 2017? - Open Data - Evidnt.com

Comments are closed.