Motius per aprendre el Periodisme de Dades

El passat divendres 24 de febrer va tenir lloc al Mobile World Centre la presentació de l’itinerari en Periodisme de Dades que impartirà durant els propers mesos Iniciativa Barcelona Open Data per tots aquells i aquelles professionals que vulguin especialitzar-se en aquesta nova disciplina que s’està imposant a tots els mitjans degut a l’augment de les dades a la xarxa i l’aparició de portals de dades obertes.

 

 

 

La sessió de presentació va ser prou inspiradora sobre el futur del periodisme de dades, la seva importància social i l’oportunitat de formar-se en aquestes habilitats, amb dos referents com són la Karma Peiró i l’Eli Vivas.

 

 

La Karma Peiró, directora del Nació Digital, ens va explicar els 7 motius d’inspiració per explorar el periodisme de dades, com són:

  1. Informació de servei
  2. Investigar i fer denúncia social…
  3. Visualitzar per fer més aclaridor
  4. Aclarir contextos
  5. Fact Cheking
  6. Per explotar l’Open Data que ja tenim!
  7. Noves narratives

Ens va donar set motius però com bé va dir ella “en podria haver donat molts més, hi ha moltes raons per a formar-se com a periodista de dades, ja que tenim molts datasets i bases de dades que no estem explotant el potencial total que tenen“.

 

En canvi, l’Eli Vivas – directora de la titulací – ens va explicar d’una manera més detallada i, a partir de la seva experiència com a Visualitzadora i responsable de Periodisme de Dades al Periódico de Catalunya, quins serien els mòduls específics que s’impartirien en l’especialització de Periodisme de Dades, com són:

3.1 Open Data en la Redacció
3.2 Investigació Periodística
3.3 Dades en les Xarxes Socials
3.4 Visualització de Dades
3.5 Projecte Periodístic

 

 

El programa acadèmic de l’itinerari de Periodisme de dades conté tres certificats:
Certificat Governança Open Data. Bàsic (20h), per tal d’introduir l’alumne en el món Open Data.
Certificat Governança Open Data. Intermedi (20h), per tal de dona uns nivell de coneixement més avançat en Open Data a l’alumne.
Certitifcat de Periodisme de Dades (20h) que consta de les sessions específiques esmentades anteriorment ( redacció, investigació, xarxes, visualització i projecte)

Ja pots matricular-te de la primera edicció de la titulació en Periodisme de dades que comença el proper 7 març al Cibernarium de Barcelona.

Totes les fotos de l’acte a l’àlbum de la presentació!