Serà el Regne unit open al 2020?

La recent decisió dels britànics sobre sortir de la UE introdueix un munt d’incerteses. Una d’elles, i estic bastant segur que no va a estar al centre de les discussions, és sobre obrir els resultats de la seva investigació. És una decisió valenta del programa de recerca de la UE per obligar cada entitat que utilitza els seus fons públics d’investigació i desenvolupament a obrir l’accés als seus resultats i publicar com dades obertes com les dades subjacents.

És cert que el Regne Unit és, possiblement, un dels líders del moviment open a tot el món, però ara ningú els obligarà a adoptar aquesta mesura i em temo que estarà bastant ocupat amb altres assumptes “menors” sobre sortir de la UE.

No obstant això, la UE ha de enfrontar-se a un desafiament. Els 80.000 € M (pressupost actual del programa Horizon 2020 R + D) produiran una gran quantitat de dades, fins i tot més enllà dels que ja, naturalment, estan emergint dels projectes i que alliberen voluntàriament.

opendata_sources (font Opendatainception.io )

Com anem a utilitzar tantes dades? I el més important, com anem a estandarditzar aquestes dades per tal que siguin fàcilment disponibles per a la creació de nou coneixement i tinguin impacte social i econòmic? Quines seran efectivament reutilitzable?

Actualment el portal paneuropeu de dades obertes afegeix més d’un quart de milió de conjunts de dades. Ells estan lluitant per interconnectar les 61 fonts de dades. Llevat que ens enfrontem ara, estarem malgastant els nostres esforços per canviar la societat. És cert que la recent norma DCAT 1.1 està ajudant a “mostrar” les seves dades i posar-los a disposició d’una manera integral, però això no vol dir que les dades s’interconnectin fàcilment. Les iniciatives de GeoDCAT i StatDCAT estan en bon camí, però em temo que necessitem molt més que això.

Com la meva petita contribució m’agradaria veure una conferència entre els repositoris de dades obertes a tot el món per impulsar aquest tipus de normalització, encara que sigui com a esborrany mentre que els organismes de normalització estiguin fent la seva feina (bastant lent per a les necessitats d’aquest mercat) . Necessitem una prenormalizacion ràpida per dur a terme aquests temes que necessiten ser discutits. Potser en la propera conferència mundial de dades obertes a celebrar a Madrid el 6 i 7 d’octubre podria ser el lloc adequat per posar en marxa aquesta iniciativa. En les iniciatives a nivell local com ‘Iniciativa de Barcelona Open Data‘ ja estem començant a fer la nostra part.

Alberto Abella

Co-fundador Iniciativa Barcelona Open Data